Ağların ağı olan internet şüphesiz çok hızlı bir gelişme ve büyüme içerisindedir. Bu gelişme ve büyüme iş dünyasından, üniversitelere ve hatta medya dünyasına kadar bir çok sektörü ciddi şekilde etkisi altına almaktadır. Bu etki kimi yerlerde geleneklerin ve kültürlerin önüne de geçerek kültürel değişikliklere yol açmakta hatta alışkanlıklarımızı bile değiştirmektedir. Bilişim dünyası ise bulut teknolojilerinin de hayatımıza girmesiyle internet programcılığına yönelmiş ve sonuç olarak kendine bir çok farklı mühendislik alanı da doğurmuştur. Bu nedenle bilgisayar programcılığı kavramı yerini internet programcılığı veya ağ programcılığı kavramlarına bırakmaya başlamaktadır.

Bir programlamada öğrenilecek en zor olan programın kendi söz dizimi (Syntax) değil, gerçek dünya sorunlarını programlamada nasıl çözüme kavuşturulacağıdır. Bir programcı gibi düşünmeye başlamak için programınızın ne yapması gerektiği konusuna net olarak açıklık getirin. Bu şekilde ne yapılması gerektiğini hangi kod özelliklerine ihtiyaç duyulduğunu ve bunların nasıl birlikte çalışacağını öğrenerek programcı gibi düşünmeye başlamanın önünü açabilirsiniz.

Bu sıkı çalışma prensibi size iyi bir söz dizimi bilmeyi, geliştirmede pratiği ve birazda yapıcı olma deneyimi kazandırır. Ne kadar çok kod yazarsanız o kadar deneyim ve pratiğe sahip olur, kullandığınız dile hakimiyetiniz gittikçe artar ve bir programcı gibi düşünmeye daha yatkın olursunuz. Sabırlı olun ancak o zaman sorunların üstesinden gelebilir, hedefinize ulaşabilirsiniz.

Gerçek dünyadaki sorunu veye sorunları tam olarak analiz edin, elinizdeki bilgilerini iyi bir şekilde ayrıştırın ve sorunu oluşturan ögeleri de göz önüne alarak sonuca varmaya çalışın. Bu şekilde rahat algoritmalar Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. oluşturur analitik düşünce mantığınızı da geliştirmiş olursunuz. İnovatif düşünme becerilerinizi de geliştirin, değişime, yeniliklere ve girişimci ruhuna sahip olun.

Sakın kafanız karışmasın: Teknoloji, adı üstünde sadece bir araçtan ibarettir. Her gün yenisi ile karşılaştığınız teknolojiler sakın sizi korkutmasın. Sırasıyla hepsinin üstesinden gelebilir, başarabilirsiniz. Öğrendikçe, çok değil bir ay önce sizi korkutan herhangi bir dilin veya bir tekniğin ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. Asla “Ben bunların hepsinin altından nasıl kalkarım?” dememelisiniz, işlerinizi doğru bir sıraya koyduğunuz müddetçe her şeyin öğrenilebileceğini göreceksiniz.

Gerçek Dünyada Problemleri Çözme

Sorun : Gece uyandınız ve karnınız çok aç. Ne yaparsınız bir düşünün.

Cevap : Gider buzdolabından tereyağı ile reçel alır ekmeğin üzerine sürer bir güzel yerim.

Algoritma; belirli bir problemi çözmek veya bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Algoritma tasarımı yapmak ise bir problemi çözmek için plan yapmaktır. Algoritma kavramını söylemekte bazılarınız zorlanıyor olabilir. Bu kavram ilk kez kullanan matematikçi El Harizmi’nin adının avrupalılarca telaffuzundan türemiştir. (al Gharizmi, al Khwarizmi) 780 yılında İran’ın Harezm bölgesinde doğan Harizmi aynı zamanda 0 rakamını ve daha sonraki yıllarda öğreneceğiniz x bilinmeyenini, ilk kez kullanan kişidir.

Şimdi bunu progralamak için bir algoritma ile yazalım.

  1. Yataktan kalkar,
  2. Buzdolabına yürür,
  3. Buzdolabının kapağını açar,
  4. Tereyağını bulur,
  5. Reçeli bulur,
  6. Ekmeği bulur,
  7. Tereyağını ekmeğe sürer,
  8. Reçeli ekmeğe sürer,
  9. Afiyetle yerim.

Bu plan sizin probleminizi çözdü ve harika bir algoritma tasarımı oldu. Bir algoritma oluşturmak veya bir algoritma tasarımı yapmak için, günlük hayatta farkında bile olmadan yaptığınız etkinlikleri küçük parçalara bölmemiz gerekir. Basit ve kısa adımlara böldüğümüz işi programlamak, kurgulamak ve nihayetinde yazmak çok daha kolaydır.

Bundan sonraki bütün programlama süreçlerinde bu ve buna benzer sorunlarla karşılaşacak bir programcı mantığıyla bu bunun gibi sorunlara ve süreçlere çeşitli algoritmalar geliştirecek ve çözüm yolları önereceksiniz. Burada sözü geçen bütün teknik terimler hemen hemen bütün programlama dillerinde geçerli olan mantık ve akışları temsil etmektedir.

Kaynaklar :

https://developer.mozilla.org

http://www.eba.gov.tr/

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir